Levenswijs project


In het voorjaar van 2015 is het eerste LevensWijs project gestart in de gemeente Sint Michielsgestel ( Noord-Brabant). Er zijn er vele ontmoetingen geweest met 8 ouderen ( 75 + ) uit de gemeente. Aan de hand van deze ontmoetingen zijn hun levensverhalen op papier gezet en zijn er 8 liederen geschreven. Jonge muzikanten en performers zijn bij elkaar gekomen om de liedjes in te studeren.
Jong, energiek, aktief komt in contact met ouder, wijzer…

Uiteindelijk is alles samengekomen in een prachtige theatervoorstelling in gemeenschapshuis De Huif op 28 en 29 november 2015.

Nieuw Project 2017

Begin 2017 zijn we gestart met een tweede groot project in de gemeente Sint Michielsgestel en Berlicum.
Opnieuw gaan we bij ouderen uit de gemeente op bezoek om hun verhalen ‘te vangen’  en in unieke liederen te verwerken.. Deze keer ontmoeten we niet alleen ouderen uit de kerngemeente Gestel, maar breiden we ons gebied uit naar Berlicum.
Een grote theatervoorstelling aan de hand van de levensverhalen en de daarbij horende liedjes vindt plaats zowel in Sint Michielsgestel als in Berlicum. Opnieuw zijn  energieke en creatieve jongeren uit onze gemeente bereid hier met elkaar iets heel moois van te maken en proberen we zowel oud als jong op het toneel te krijgen!

Daarnaast gaan we op bezoek bij de scholen. Onze ouderen zullen daar hun verhalen vertellen en de jeugd inspireren tot het maken van een bijzonder kunstwerk.

Voor onze nieuwe voorstellingen in 2019! en al onze projecten kijk op onze agenda

De deelnemers die hun levensverhaal vertellen in 2017

deelnemers levenswijs 2017

Deelnemers Levenswijs 2017

Creatieve workshops op basisscholen


N.a.v. de levensverhalen en de gemaakte liederen geven we workshops op de plaatselijke scholen. Een groot aantal jongeren uit de gemeente Sint Michielsgestel zijn aan de slag gegaan met de levensverhalen van de ouderen en hebben er een eigen artistieke interpretatie en invulling aan gegeven. De impressies van de levensverhalen zijn vertaald in tekeningen, gedichten, essays en schilderijen. Tijdens de grote voorstelling worden een aantal van deze werken ten toon gesteld.



 Creatieve workshops in verzorgingstehuizen

Deelname van ouderen en jongeren samen in workshops in verzorgingstehuizen. Levensverhalen worden verteld en levensliederen gezongen.

Leren interviewen van ouderen

Vrijwilligers leren in deze workshops hoe ze diepte-interviews kunnen houden met de ouderen, waarin ze op zoek gaan naar het levensthema en de rode lijn in iemands levensverhaal. Op basis van deze verhalen worden de liederen gecomponeerd.

Workshop ‘Op verhaal komen’

Ouderen hebben een belangrijke functie in de overdracht van verhalen en tradities. Dat is in alle culturen zo. Verhalen overbruggen de verschillen tussen generaties en culturen.

Goed vertellen is een kunst. Hoe maak je je verhaal boeiend voor kinderen, voor tieners en voor elkaar.
Voor kinderen zijn dat vaak de verhalen uit de eigen jeugd, maar ook spannende verhalen, of verhalen over verliefdheid.
In de workshop ‘Op Verhaal Komen’, leer je hoe je de luisteraar kan meenemen in je verhaal.
Ook besteden we aandacht aan het gebruik van voorwerpen, liedjes en foto’s ter ondersteuning van het verhaal.

Mobiele voorstelling

We geven mini-concerten op verschillende plekken in de gemeenschap met levensliederen en muziekstukken uit de grote voorstelling.

Het optreden op 28 november 2015 in Sint Michielsgestel

Voor het uiteindelijke resultaat klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Mocht u ons project willen ondersteunen neem contact op met Anja Hueber.

Sommige recensies, allemaal even positief!
Levenswijs BD 19-11-2015 recentie
Levenswijs BD 30-11-2015_1

LEVENSWIJS OP HET ELDE COLLEGE oktober 2019
“Oud en jong met elkaar verbinden”, de doelstelling van Levenswijs.
Wat is dat succesvol gebeurd tijdens de eerste Elde week van dit schooljaar.
Levenswijs heeft in de afgelopen jaren diverse projecten mogen begeleiden op basisscholen in Sint-Michielsgestel. Het leek een logische stap om ook middelbare scholen te benaderen voor een samenwerking.
Na een gedegen voorbereiding en diverse positieve gesprekken met mentor en schoolleiding was het maandag 28 oktober 2019 zover. Het Elde project ging van start.