wilma-vd-schootIk kom uit een gezin waar het rationele denken voorop stond. Verbinding (op het emotionele vlak) was niet belangrijk, sterker nog, emoties kon je maar beter niet hebben, die zaten maar in de weg. Met als gevolg dat ik ze ook maar een beetje buiten spel zette. Ondertussen voelde ik echter wel dat ik iets miste, maar wat dat dan precies was, daar kon ik de vinger niet op leggen. Totdat ik mijn kinderen naar de vrije school bracht. Daar kwam ik het tegen: verbinding tussen mensen, emotionele verbinding, interesse in elkaars verhaal, meebewegen met elkaars leven. Ik heb dat als heel heilzaam ervaren.

In die tijd richtte ik een koor op en gaf ik dwarsfluitles vaak bij mij in huis. Ik bedacht vaak hoe leuk het zou zijn om mensen uit de buurt met elkaar in contact te brengen die een muziekinstrument hadden liggen maar er niets mee deden. Muziek zou dan een middel kunnen zijn om mensen met elkaar in contact te brengen. Zo’n zelfde idee kwam later weer terug toen ik mijn scriptie moest schrijven aan het einde van mijn laatste studie. Die scriptie noemde ik: Het geluid der verbinding. Het idee van een open podium waarbij de mensen uit de buurt binnen konden lopen om samen ter plekke muziek te maken of er naar te luisteren. Met als doel dat mensen uit de buurt elkaar zouden leren kennen via de weg van het muziek maken.

In het dagelijks leven houd ik me vooral bezig met muziek. Ik dirigeer drie koren en ik geef workshops op basisscholen. Als dirigent ben ik ook bezig verbinding te maken. Allereerst met de muziek die we zingen natuurlijk. Dat doen we o.a. door alles uit het hoofd te zingen waardoor je meer contact maakt met wat je zingt. Tegelijkertijd doe ik mijn best om de koorleden zich veilig te laten voelen binnen de groep en als ik zie hoe betrokken alle leden zijn dan denk ik dat dat ook lukt.

Met het project LevensWijs krijg ik de kans om weer op een andere manier aan de slag te gaan om mensen door middel van muziek en andere creatieve uitingsvormen met elkaar te verbinden. Ik wil graag luisteren naar de verhalen van de LevensWijze Mens en proberen die verhalen samen met anderen in een bijpassende muzikale vorm te gieten. Het is voor mij een manier om verbinding te leggen tussen mijzelf en een wens die eigenlijk altijd al in mijn systeem zat, en dat voelt goed.